matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Ilona:
1
∫ arcsinx dx = x(arcsinx) − ∫ (
x)dx
1−x
1
proszę pomóżcie mi, nie potrafię rozwiązać tej całki nie wiem co zrobić z ∫ (
x)dx
1−x
22 sty 12:10
Krzysiek:
1
(arcsinx)' =
√
1−x
2
więc masz do obliczenia:
x
(1−x
2
)'
∫
=−∫
=−
√
1−x
2
√
1−x
2
2
√
1−x
2
22 sty 12:29