matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdzenie obliczenia całki oznaczonej
w potrzebie:
Witam. Chciałem się zapytać, czy dobrze obliczyłem całkę oznaczoną, a oto ona:
8
całka oznaczona w granicach od −2 do 2, (2x
2
−8)dx = całka 2x
2
dx − 8 =
3
22 sty 12:07
Krzysiek:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral_%28-2%29%5E%282%29+%282x%5E2+-8%29+dx
22 sty 12:39