pochodne z definicji
nick: Rozwiąż z definicji pochodnej y=ex.
22 sty 11:54
marek: podstawiasz do wzoru z definicji i liczysz granicę...
22 sty 11:58
nick: Wiem i zatrzymałem się na etapie:
Δx→0
22 sty 12:03
Krzysiek: wykonujesz podstawienie:
eΔx −1 =h
wtedy h→0
należy wyliczyć z tego Δx wstawić do granicy i skorzystać z liczby e
22 sty 12:38
nick: kurde chyba nie bardzo rozumie mógłbyś to rozpisać ?
22 sty 12:45
Krzysiek: a Ty mógłbyś?
wyliczyłeś Δx ? (należy zlogarytmować obustronnie )
22 sty 12:47
nick: eΔx=h+1
ln(h+1)=Δx
Takie coś mi wyszło, o to chodzi?
22 sty 13:08
Krzysiek: tak teraz wstawiasz do tej granicy i to 'h' z licznika wrzucasz do mianownika i korzystasz z
liczby e
22 sty 13:14
nick: Δx→0
Wyszło mi coś takiego, co dalej z tym zrobić?
22 sty 13:22
Krzysiek: już nie Δx→0 tylko h→0
napisałem wyżej co należy zrobić...
22 sty 13:34
nick: Mógłbyś podać normalne rozwiązanie? Ja nie wiem o co chodzi z wrzuceniem h z licznika do
mianownika.
22 sty 13:37
22 sty 13:41
Sandra: Krzysiek mógłbyś to rozpisać bo też jestem ciekawa
22 sty 13:47
Trivial:
| | ex+Δx − ex | | eΔx−1 | |
(ex)' = limΔx→0 |
| = ex*limΔx→0 |
| = |
| | Δx | | Δx | |
| | | eΔx−1 = z Δx→0 | | | Δx = ln(z+1) z→0 | |
| | z | |
= | = ex*limz→0 |
| = |
| | | ln(z+1) | |
| | 1 | | 1 | |
= ex*limz→0 |
| = ex*limz→0 |
| = |
| | 1zln(z+1) | | ln(1+z)1/z | |
22 sty 13:58
nick: W końcu jakaś konkretna odpowiedz dzięki Trivial
22 sty 14:00
nick: A możesz tylko wyjaśnić dlaczego ln(1+z)
1/z = lne ? Staram się to jakoś od 20 min ogarnąć
ale nic nie wychodzi
22 sty 14:19
nick: 
ℙℛ∅$ℤ∃
22 sty 15:50
Skąd to?: Ponawiam pytanie skąd to się bierze? Owszem jeśli byłoby tam do z to ok.
5 lut 10:39
5 lut 15:14