planimetria
lucas6274: Wysokość trapezu wynosi 3, a dłuższa podstawa ma długość 6. Punkt przecięcia przekątnych
trapezu dzieli każdą z nich w stosunku 1:2. Oblicz pole tego trapezu.
22 sty 00:19
marek: po kilku rysunkach można zauważyć, że jeżeli przekątne przecinają się w punkcie dzielącym je w
stusunku 1:2 to ich podstawy mają też stosunek 1:2. Za późno na myślenie jak to wykazać, ale
tak wychodzi
22 sty 00:51
Aga:

Trójkąt AOB jest podobny do trójkąta OCD w skali k=2, na podstawie cechy podobieństwa bkb.
Kąty wierzchołkowe AOB i COD mają równe miary, a odpowiednie boki są proporcjonalne .
IABI=6
Licz dalej.
22 sty 09:31
morgi: co będzie dalej bo nie wiem jak to dokończyć
22 sty 10:13
lucas6274: pomoże ktoś
22 sty 15:50
Aga: ICDI=3
Podstaw do wzoru na pole trapezu.
22 sty 19:21