planimetria
lucas6274: Ramiona trapezu mają długości 3 i 6, a wysokość jest równa 2. Oblicz pole tego trapezu, jeśli
jego obwód jest równy 21.
21 sty 23:29
Eta:
| | a+b | |
a+b+3+6= 21 ⇒ a+b= 12 ⇒ |
| = 6 |
| | 2 | |
21 sty 23:32
lucas6274: ile wynosi a i b

21 sty 23:51
Eta:
Żartujesz? masz wszystko napisane!
21 sty 23:56
lucas6274: do wzoru na pole trzeba podstawić a i b. A ja mam tylko 6 czyli jednej podstawy...
21 sty 23:59
Eta:
Omg

a+b+3+6=21
to a+b=21−9
22 sty 00:05
Eta:
Jasne już? czy jeszcze nie?
22 sty 00:05
lucas6274: jesteś pewna że to dobrze bo w trapezie zwykle dolna podstawa jest dłuższa niż ta u góry
22 sty 00:07
lucas6274: zgadzam sie że a+b = 12 ale nie możesz tego podzielić na 2 i nie mogą mieć podstawy jednakowych
długości w trapezie
22 sty 00:09
Eta:
Po co Ci długości podstaw?
| | a+b | |
wystarczy ,że znasz |
| −−− to jest potrzebne do pola! |
| | 2 | |
22 sty 00:11
marek: to napisz wzór na pole trapezu

Poza tym w trapezie podstawy mogą mieć jednakowe długości.
Ale ni ew tym przypadku.
22 sty 00:13
lucas6274: w sumie to masz racje, głupi jestem xD ale zawsze musze mieć szczegółowo all
22 sty 00:13
lucas6274: Już wszystko jasne zadanie zamknięte
22 sty 00:16
Eta:
| | a+b | |
Może być taki trapez : a= 3 b= 9 to: |
| = 6 |
| | 2 | |
| | a+b | |
może być taki : a= 1 b= 11 to: |
| =6 |
| | 2 | |
| | a+b | |
może być : a= 2 b= 10 to |
| = 6 |
| | 2 | |
| | a+b | |
jeżeli h= 2 to pola takich trapezów są równe: |
| *h= 6*2=12 |
| | 2 | |
takich trapezów jest nieskończenie wiele!
Wszystkie mają pola równe 12
22 sty 00:16