wyznacz środek i promień okręgu (x-3)^2+(y+5)^2=16
mario: wyznacz środek i promień okręgu (x−3)2+(y+5)2=16
21 sty 22:30
Aga: I w czym problem?
21 sty 22:32
mario: nie wiem jak to obliczyć i narysować okrąg bo nie było mnie na tych lekcjach
21 sty 22:34
Aga: równanie okręgu o środku w punkcie S(a,b) i promieniu r>0 jest postaci
(x−a)2+(y−b)2=r2
(x−3)2+(y+5)2=16
teraz widać, że −a=−3, −b=5 i r2=16
więc a=3, b=−5, S(3,−5) r=4.
W układzie współrzędnych zaznaczasz punkt S i rysujesz od cyrkla okrąg o środku w tym punkcie
i promieniu r=4 jednostki.
21 sty 22:40
21 sty 22:41