Ciągi. Pomoc w zadaniach
Łukasz: Witam!
Potrzebuję pomocy w kilku zadaniach:
1. Oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego (an), w którym: a3=7, a7=13
wydaje mi się że muszę wyznaczyć tutaj r aby móc obliczyć te 4 początkowe wyrazy, czyli:
r=13−7
r=6
tylko nie wiem czy dobrze mi się wydaję i jeśli tak to co dalej?
2. Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego (an), w którym a5=81, a7=729
3. Zbadaj, czy ciąg określony wzorem an=6n+1 jest arytmetyczny? Jeśli tak to wyznacz jego
różnicę.
a1=6*1+1=7
a2=6*2+1=13
a3=6*3+1=19
a4=6*4+1=25
a5=6*5+1=31
Ciąg jest arytmetyczny.
czy tu chodzi o to aby obliczyć różnicę między tymi liczbami (wynikami) która wynosi 6 ?
4. Oblicz trzy początkowe wyrazy ciągu an=2−3n+n2
a1=2−3*1+12=0
a2=2−3*2+22=0
a3=2−3*3+32=2
o to właśnie chodzi ?
Bardzo bym prosił o pomoc.
21 sty 21:59
beti: 1. NIE. Powinno być tak: a7 = a3+4r → r=...
no i potem: a3=a1+2r −−− i z tego obl. a1
a2=a1+r = ...
a4=a1+3r=...
21 sty 22:05
beti: 2. a7=a5*q2
więc q=...
3. ciąg jest arytm. jeśli an+1 − an = const dla każdego nεN+
wyznaczasz więc wyraz an+1 i odejmujesz od siebie te dwa wyrazy
4. DOBRZE
21 sty 22:08