Dla jakich wartości parametru p
mik: Mamy dana funkcję : f(x)= |(x−p)2 + 2p|
Dla jakich wartości parametru p równanie f(x)= 6 ma dokładnie trzy rozwiązania?
21 sty 21:42
Krzysiek:

tak musi wyglądać wykres funkcji kwadratowej po nałożeniu moduły( chodzi mi o to co jest nad
osią x)
(oczywiście wykres może być przesunięty w lewo lub w prawo)
więc wierzchołek (przed nałożeniem modułu ) musi mieć wartość −6
czyli 2p=−6 czyli p=−3
więc f(x)=|(x+3)
2 −6|
21 sty 22:15
mik: dziękuję za pomoc
21 sty 22:28
blan: a skąd bierze się 2p? bo −6 rozumiem a 2p?
12 mar 19:40