Pomocy
Karo : Witam
Jak obliczać proporcjonalność odwrotną , z prosta jest łatwo ale jak z odwrotną ?
np Pewną prace miało wykonać 18 robotników w ciągu 24 dni Po 6 dniach odeszło 6 robotników O
ile dni przedłuzy się wykonanie pracy ?
Praca powinna się przedłużyć a mi się skraca

Pomożecie ?
21 sty 21:32
Aga: Na wykonanie tej pracy potrzeba 18*24=432 roboczodniówek.
Przez 6 dni wykonano 18*6=108
Do wykonania zostało 432−108=324 roboczodniówek
Jeden robotnik musiałby pracować 324 dni a 12 wykona tę pracę w jakim czasie?
21 sty 22:52