Planimetria
lucas6274: Na kwadracie o boku długości 1 opisano okrąg. Oblicz pole kwadratu opisanego na tym okręgu.
21 sty 20:36
Kejt:
średnica okręgu jest przekątną kwadratu wpisanego i długością boku kwadratu opisanego. więc:
d=a√2
d=√2
tyle wynosi długość boku kwadratu opisanego.
Pole: (√2)2=2
chyba, że znów się pomyliłam..głupie błędy ostatnio robię..
21 sty 20:43
lucas6274: mógłby ktoś potwierdzić czy dobrze to jest^^
21 sty 21:11
Lila: | | √2 | |
mi wyszedł promień okręgu = |
| , czyli dł. boku kwadratu = √2, czyli jest dobrze |
| | 2 | |
21 sty 21:40