Oblicz pochodną
Marcin: Mam problem z obliczeniem pochodnej wyrażenia:
(x2 − 2x)2/3
21 sty 20:17
Lila: Wydaje mi się, że
13 możesz wyciągnąć przed pochodną a następnie skorzystać ze wzoru
skróconego mnożenia. Powinno się w ten sposób obliczyć.
21 sty 20:28
Marcin: dzięki wielkie za wskazówkę
21 sty 20:29
Lila: Nie ma sprawy
21 sty 20:34
Przemek: ja bym to rozwiazal tak:
(x2−2x)23 =
2x−2*3−x2 −2x*99 = 2x−6−x
2−2x= −6x
2 mam nadzieje ze to jest dobrze
21 sty 20:34
Przemek: wynik według mnie będzie −6−x2, wkradł mi sie błąd
21 sty 20:35