Kąt ostry rombu ma miarę 60°,a długość jednej z przekątnych wynosi √192.Jaką dłu
daria: Kąt ostry rombu ma miarę 60°,a długość jednej z przekątnych wynosi √192.Jaką długość ma obwód
tego rombu?Rozpatrz dwa przypadki
21 sty 20:07
Kejt:
a=4
bok to 2a ( musisz to sobie narysować, ja niestety nie mogę, bo mi się komputer zacina

)
czyli:
Ob=4 * 2a = 4 * 2 * 4 = 32
drugi wariant jest, gdy
√192 jest krótszą przekątną..
21 sty 20:18
dero2005:

przypadek I
d =
√192
a = 8
O = 4*a = 4*8 = 32
przypadek II
f =
√192
a =
√192
O = 4*a = 4
√192
21 sty 20:23