matematykaszkolna.pl
Ekstremum lokalne DRLZ: Hej! emotka Mam prośbę, może mi ktoś do końca wytłumaczyć zadanie: " wyznaczyć ekstremum lokalne "
 1 
f(x,y) = x3 − 3x2 +

y4 + 2y3 + 6y2 − 10
 4 
Robie Ww: f'(x) = 3x2 − 6x f'(y) = y3 + 6y2 +12y Wychodzi punkt : M (2,0 ) Teraz powinnam robić f'' (x) = 6x − 6 i chodzi o ten moment, podstawiam tutaj x=2 i wyliczam sprawdzam czy jest < 0 czy > 0 ? żeby wiedzieć czy to jest min, czy max, czy jak? emotka I co jeżeli chodzi o wyznacznik? Dzięki za pomoc! emotka
21 sty 19:33
gwiazda: A gdzie 2 rzędu pochodne policzone masz , żeby wyznacznik był ?
21 sty 19:41
gwiazda: Musisz policzyć 2 rzędu pochodne po x i y z obydwoch równan , co wychodzi macierz , z ktorej liczysz wyznacznik emotkapolicz pochodne to Ci powiem jak dalej.
21 sty 19:50
DRLZ: No ale własnie o to chodzi, że teraz z tych równań co mi wyszły ciężko obliczyć te pochodne... masz: f '' xx = 6x − 6 f '' xy = 0 f '' yx = 0 f '' yy = 3y2 + 12y + 12
21 sty 20:29
gwiazda: Jak się cięzko jak dobrze : wyznacznik masz : |f''xx, f"xy| |f"yx , f"yy| napisz w postaci ogolnej a potem za x i y wstaw ten pkt co wyszedl i policz wyznacznik czy wiekszy czy miejszy od 0.
21 sty 20:34
DRLZ: Wyznacznik > 0 emotka
21 sty 20:38
gwiazda: To istnieje ekstremum lokalne i teraz jesli f'xx jest >0 to jest minimum lokalne a jesli <0 tomaksimum lokalne , jesli wyznacznik <0 to nie ma ekstremum .
21 sty 20:43
gwiazda: A na koniec ten pkt co wyszedl podkladasz do głownej funkcji i zobaczysz ile Ci wychodzi minimum czy maksimumemotka
21 sty 20:45
DRLZ: Ok chodziło mi właśnie o to , czy po prostu to co wyjdzie ( ten x i y ) podstawiamy żeby wyliczyć wyznacznik i stwierdzić czy f '' xx jest > czy < od 0 emotka Dzięki za pomoc emotka
21 sty 21:01
DRLZ: A jakbyś mi jeszcze mogła przybliżyć o co chodzi w ekstremum warunkowym? emotka
21 sty 21:02
DRLZ: np. f(x,y) = x + 4y warunek : xy = 4 emotka
21 sty 21:13