Ekstremum lokalne
DRLZ: Hej!

Mam prośbę, może mi ktoś do końca wytłumaczyć zadanie: " wyznaczyć ekstremum lokalne "
| | 1 | |
f(x,y) = x3 − 3x2 + |
| y4 + 2y3 + 6y2 − 10 |
| | 4 | |
Robie Ww: f'(x) = 3x
2 − 6x
f'(y) = y
3 + 6y
2 +12y
Wychodzi punkt : M (2,0 )
Teraz powinnam robić f'' (x) = 6x − 6 i chodzi o ten moment, podstawiam tutaj x=2 i
wyliczam sprawdzam czy jest < 0 czy > 0 ? żeby wiedzieć czy to jest min, czy max, czy jak?

I co jeżeli chodzi o wyznacznik?
Dzięki za pomoc!
21 sty 19:33
gwiazda: A gdzie 2 rzędu pochodne policzone masz , żeby wyznacznik był ?
21 sty 19:41
gwiazda: Musisz policzyć 2 rzędu pochodne po x i y z obydwoch równan , co wychodzi macierz , z ktorej
liczysz wyznacznik

policz pochodne to Ci powiem jak dalej.
21 sty 19:50
DRLZ: No ale własnie o to chodzi, że teraz z tych równań co mi wyszły ciężko obliczyć te pochodne...
masz: f '' xx = 6x − 6
f '' xy = 0
f '' yx = 0
f '' yy = 3y2 + 12y + 12
21 sty 20:29
gwiazda: Jak się cięzko jak dobrze :
wyznacznik masz :
|f''xx, f"xy|
|f"yx , f"yy|
napisz w postaci ogolnej a potem za x i y wstaw ten pkt co wyszedl i policz wyznacznik czy
wiekszy czy miejszy od 0.
21 sty 20:34
DRLZ:
Wyznacznik > 0
21 sty 20:38
gwiazda: To istnieje ekstremum lokalne i teraz jesli f'xx jest >0 to jest minimum lokalne a jesli <0
tomaksimum lokalne , jesli wyznacznik <0 to nie ma ekstremum .
21 sty 20:43
gwiazda: A na koniec ten pkt co wyszedl podkladasz do głownej funkcji i zobaczysz ile Ci wychodzi
minimum czy maksimum
21 sty 20:45
DRLZ: Ok chodziło mi właśnie o to , czy po prostu to co wyjdzie ( ten x i y ) podstawiamy żeby
wyliczyć wyznacznik i stwierdzić czy f '' xx jest > czy < od 0

Dzięki za pomoc
21 sty 21:01
DRLZ: A jakbyś mi jeszcze mogła przybliżyć o co chodzi w ekstremum warunkowym?
21 sty 21:02
DRLZ: np. f(x,y) = x + 4y warunek : xy = 4
21 sty 21:13