zadanko
zagubiona: Udowodnić n
2 + n jest parzyste dla każdej liczby całkowitej n

Czy mogę prosić o pomoc w
rozwiązaniu tego zadania?
Mój pomysł: jeżeli n
2+n ma być parzyste to n powinno przyjąć postać n=2k gdzie n∊C więc:
(2k)
2+2k= 4k
2+2k =2k(2k+1) −> 2k jest podzielne przez 2 więc n
2+n jest parzyste.
Czy to jest dobrze? A może macie inne pomysły? Pozdrawiam
21 sty 19:05
Eta:
n2+n = n*(n+1) n, n+1 −−− to kolejne liczby całkowite
zatem jedna z nich jest parzysta
wniosek iloczyn takich liczb jest parzysty
21 sty 19:09
zagubiona: acha, dziękuję bardzo

a o jeszcze jedno zadanko mogę zapytać, mianowicie: udowodnić, że
n
2 − 5n + 6 jest parzyste dla każdej lb całkowitej − czy tutaj też trzeba jakoś pokombinować
i wyciągnąć jakoś n przed nawias?
21 sty 19:13
zagubiona: zapomniałam dodać, że ma być: dla każdej lb całkowitej n...
21 sty 19:14
Eta:
n
2−5n+6= (n−3)(n−2) n−3, n−2 −−−− też kolejne liczby całkowite
podaj uzasadnienie jak poprzednio ... co zakończy dowód
21 sty 19:24
zagubiona: Bardzo dziękuję,
po Twoim wytłumaczeniu wydaje się to bardzo proste a ja się nad tym tyle głowiłam

ale już
przynajmniej wiem o co biega

Bardzo dziękuję
21 sty 19:28
Eta:
No to na rozgrzewkę

Wykaż ,że liczba n
3−n jest :
a) parzysta
b) podzielna przez 3
c) podzielna przez 6
21 sty 19:30
zagubiona: c) n(n − 1)(n + 1) −> n−1, n, n+1 to trzy kolejne liczby całkowite, gdzie jedna z nich jest
podzielna przez 2 i jedna jesy podzielna przez 3, więc cały iloczyn n(n−1)(n+1) musi się
dzielić też na 6.
a) iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych daje lb. parzystą

b) skoro dzieli się przez 6, to będzie się dzieliło też przez 3
dobrze?
21 sty 19:36
zagubiona: Mam takie pytanie − czy mogłabym jeszcze jedno zadanie wrzucić, ale to zadanie już naprawdę nie
wiem jak należy wyliczyć...
czy mogłabym prosić o pomoc jeszcze raz?
21 sty 19:38
zagubiona: Wrzucam to zadanie, jeżeli ktoś ma na nie pomysł, będę ogromnie wdzięczna za wyjaśnienie

liczenie kwadratow o rozmiarach 1x1, 2x2 do 8x8, standardowa szachownica 8x8 zawiera 204
kwadraty. Ile kwadratów o wszystkich rozmiarach znajduje się na szachownicy o rozmiarach n x
n. Odpowiedzią powinien być wzór oparty na n. Wyprowadz/wyjaśnij swoj wzor.
w tym przypadku to nawet nie mam pomysłu jak się za to zabrać...
21 sty 19:44
Sparrow: Na pewno 204?
21 sty 20:18
zagubiona: tak na pewno 204
21 sty 20:50
marek: n=1 : 1 kwadrat
n=2 : 1+4 kwadraty
n=3 : 1+4+9
n=4: 1+4+9+16
......
n
an=∑ i2
i=1
22 sty 01:18
zagubiona: a mógłbyś mi Marku wyjaśnić dlaczego akurat tak to rozpisałeś, ponieważ nie za bardzo
rozumiem...
22 sty 10:24
marek: Sory rzeczywiście tu nie widać rozwiązania.
Gdy n=1 masz szachownicę o wymiarach 1x1, czyli 1 kwadrat.
Gdy n=2 masz szachownicę o wymiarach 2x2. Tutaj masz 1 kwadrat o wymiarach 2x2 i 4 o wymiarach
1x1. Czyli 1+4
Gdy n=3 szachownica ma wymiary 3x3. Jeden kwadrat 3x3, 4 kwadraty 2x2 i 9 kradratów 1x1. 1+4+9.
Możemy przypuszczać, że kolejne wyrazy ciągu będą się zachowywały analogicznie, cztli będziemy
mieć 12+22+32+42+52+....+n2.
Jednak to tylko przypuszczenie. Sprwdźmy to podstawiając n=8 (wtedy wynik powinien wyjść 204).
1+4+9+16+25+36+49+64 = 204
Czyli nasz myślenie jest prawidłowe i możemy zapisać wzór ogólny.
Może najpierw dla uproszczenia wprowadźmy pomocniczy ciąg, który zawierałby kolejne kwadraty
liczb:
ai = i2
Chodzi na nam o sumę wszystkich wyrazów tego ciągu do n. Niestety nie jest to ciąg
arytmetyczny, ani geometryczny i nie znajdziemy wzoru na sumę n pierwszych wyrazów. Musimy
zapisać w postawi sumy takiej jak w moim powyższym poście.
Prawdopodobnie jest sposób, żeby zapisać tą sumę w wygodniejszej postaci, ale nie mam pomysłu
jak.
an = 1 + 1+4 + 1+4+9 + 1+4+9+16 + 1+4+9+16+25 + .... + 1+4+9+...+(n−1)2+n2
22 sty 11:56
Aga: | | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+...+n2= |
| |
| | 6 | |
Co można udowodnić indukcyjnie
22 sty 12:02
marek: o racja

Tak mi się zdawało, że coś ładnego wychodzi.
A w ogóle ostatnia linijka w poprzednim poście jest błędna i bez sensu. Wstyd mi za nią
22 sty 12:09
zagubiona : ok dziękuję bardzo Marku, a pytanko do Agi − indukcyjnie znaczy jak?
22 sty 14:31
22 sty 14:33
zagubiona : ok dzięki
22 sty 14:35