Za zakupioną na biwak żywność dla grup harcerzy liczącej b osób zapłacono a złot
lola: Za zakupioną na biwak żywność dla grup harcerzy liczącej b osób zapłacono a złotych.Liczba a
wyraża się wzorem a=20b+15
a)wyznacz z tego wzoru b
b)ile wyniesie wartość zakupionej żywności dla 15 osób?
c)jaka grupa harcerzy weźmie udział w biwaku jeżeli wartość zakupionej żywności wynosi 575
złotych?
21 sty 18:38
pigor: a) 20b+15=a , to 20b=a−15 /:20 , stąd b=a−1520 ,
b) a=20*15+15=300+15=315 zł ,
c) b=575−1520=56020=562=28 harcerzy .
22 sty 11:58