na wykresie wielomianu f(x) wskazać punkty w których stryczna jest pozioma
popik: na wykresie wielomianu f(x) wskazać punkty w których styczna jest pozioma
f(x)=0,5x4−4x2+8
y'=2x3−8x
y''=6x2−8
D:R
Miejsca zerowe, które znalazłem:
x1=0
x2=−2
x3=2
Wszystko należy do dziedziny, więc funkcja ma ekstrema w x=0, a minimum w x=−2 i x=2
Jeśli minimum jest od (−2;2) to znaczy że styczna jest tam pozioma?
21 sty 18:34
popik: podbijam.
21 sty 19:08
popik: przy okazji:
f(x)=(sinx+cosx)8
f'(x)=8(sinx+cosx)7*(cosx−sinx)
Mi wychodzi −8, a ma wyjść 0 dla a=π/2
21 sty 19:11
popik: Podbijam.
21 sty 19:27