Bo_ra:
| | 3x2(2(x+1)2)−x3(4x+4) | |
f'(x)= |
| |
| | [2(x+1)2]2 | |
| | 6x4+12x3+6x2−4x4−4x3 | |
f'(x)= |
| |
| | [2(x+1)2]2 | |
| | 2x4+8x3+6x2 | |
f'(x)= |
| |
| | [2(x+1)2]2 | |
f'(x0=0
2x
4+8x
3+6x
2=0
2x
2(x
2+4x+3)=0
x=0
lub
2x
2+8x+6=0
x=−3 lub x=−1 (ten odpada bo wtedy mianownik jest równy zero .
f'(x)>0
(2(x+1)
2)
2 zawsze jest dodatnie oprócz x≠−1
więc x∊(−
∞,−1)U(−1
∞)
Potrzeba wtedy zeby 2x
2(x
2+4x+3)>0
x∊(−
∞,−3)U(−1,0)U(0,
∞)
f'(x)>0 dla x∊(−
∞,−3)U(−1,0)U(0,
∞) więc dla tych argumentów funkcja rośnie
f'(x)<0
(2(x+1)
2)
2 zawsze dodatni oprócz x≠−1
x∊(−
∞,−1)U(−1,
∞)
Potrzeba wtedy żeby 2x
2(x
2+4x+3)<0
x∊(−3,−1)
f'(x)<0 dla x∊(−3,−1) więc dla tych argumentów funkcja maleje
natomiast ekstrema lokalne to
x=0 , x=−3 x=−1 (odpada