granica ciagu
andrzej: lim √16n2 − 7n + 5 −4n
n→∞
21 sty 18:25
Eta:
Pomnóż i podziel przez sprzężenie (√16n2−7n+5+4n)
21 sty 18:39
andrzej: a nie wylaczac n2 przed nawias? wtedy mialbym 4n−4n
21 sty 18:55
Eta:
Nic Ci to nie da
21 sty 18:57
21 sty 18:59
andrzej: to moze mi ktos to rozpisac? z gory thx
21 sty 19:56
Eta:
| | (√16n2−7n+5−4n)(√16n2−7n+5+4n) | |
an= |
| = |
| | √16n2−7n+5+4n | |
| | −7 | | −7 | |
dla n→∞ liman= |
| = |
| |
| | √16+4 | | 8 | |
21 sty 20:06
Przemek: a to nie będzie czasem √16n2−7n+5−4n= √n2 *16 = ∞
21 sty 20:12