Wyznacz ekstrema funkcji.
llll: Pochodna funkcji. Wyznacz ekstrema funkcji. Czy ktoś mógłby rozwiazać ten przykład?
f(x)=(x2−1)*√x2+2
21 sty 18:16
llll: up
21 sty 18:28
llll: up
21 sty 18:51
llll: up
22 sty 11:42
Aga: 1.Oblicz pochodną.
22 sty 11:49
llll: | | (x2−1)*2x | | 2x(x2+2)+ x(x2−1) | |
f'(x)=2x√x2+2 + |
| = |
| = |
| | 2√x2+2 | | √x2+2 | |
22 sty 12:13
llll: obliczyłam wynosi tyle
teraz muszę obliczyć warunek konieczny
| | 3x(x2+1) | |
Wk: |
| =0 ⇔ 3x(x2+1)=0 ⇔ x=0 |
| | √x2+2 | |
| | 3x(x2+1) | |
Warunek Wystarczajacy : |
| >0 ⇔ 3x(x2+1)>0 ⇔ x∊(0, +∞) |
| | √x2+2 | |
| 3x(x2+1) | |
| <0 ⇔ 3x(x2+1)<0 ⇔ x∊(−∞, 0) |
| √x2+2 | |
22 sty 12:19
llll: i co dalej? czy dobrze to mam obliczone?
22 sty 12:20
Aga:

y
min=f(0)=−
√2
Nie sprawdzałam, czy dobrze policzyłaś pochodną.
22 sty 12:24
marek: wszystko się zgadza

Teraz tylko stwierdzić w jakim punkcie zmienia się znak pochodnej i oblyć f(x) dla tego punktu.
22 sty 12:24
llll: dziękuje za sprawdzenie
22 sty 12:27