...
xXx: Ile jest równy rząd tej macierzy?
A=[α] , α≠0
21 sty 17:31
Godzio: 1
21 sty 17:32
xXx: i jeszcze jedno pytanie. na wikipedii jest napisane, że rzAmxn ≤ min(m,n) ,czy to znaczy, że
gdy chcę zbadać liniową niezależność 4 wektorow o trzech wspolrzednych kazdy, poprzez ulozenie
ich w macierz, to one nigdy nie beda liniowo niezalezne? wtedy m=4 n=3, min(4,3)=3
21 sty 17:38
Godzio:
Dlaczego nigdy ? Co do reszty tak
21 sty 17:45
xXx: bo wtedy rząd musiałby wyjść równy 4 prawda? a wg wiki rząd musi być ≤ min(m,n)=3
21 sty 17:47
Godzio: Naczy dobra 4 wektory o 3 współrzędnych to jasne, że nigdy nie będzie tak że będą liniowo
niezależne

Sorry
21 sty 17:55
xXx: 
ale zastanawiam się czemu bo liniowa niezależność dla R
3 to współpłaszyznowość, więc wydaje
mi się, że da radę znaleźć 4 takie wektory, które będą na jednej płaszczyznie
21 sty 18:00
Godzio: Ale chodzi, żeby z kombinacji 3 wektorów nie powstał 4, nie znajdziesz 4 takich wektorów dla
których kombinacja 3 różnych wektorów nie da 4
21 sty 18:07
xXx: hmm nie wyczuwam tego intuicyjnie ale faktycznie, probuje i nie moge takich znalezc. dzieki za
odpowiedzi
21 sty 18:26