Pochodna
Maciej Maciej: | | x3−3x2 | |
Obliczyć pochodna |
| |
| | (x−1)3 | |
21 sty 17:19
Eta:
g=x
3−3x
2 g
' = 3x
2−6x
h=(x−1)
3 h
' = 3(x−1)
2
teraz działaj ...........
21 sty 17:31
Maciej Maciej: | | 8x3−x6 | |
poszło łatwo dzięki...... a jak zrobić pochodną z |
| |
| | (2−x3)2 | |
21 sty 17:55
Eta:
podobnie

g= 8x
3−x
6 g
'= 24x
2−6x
5
h= (2−x
3)
2 h
' = 2(2−x
3) *(2−x
3)
' = 2(2−x
3)*(−3x
2)= −6x
2*(2−x
3)
21 sty 18:03
Maciej Maciej: tylko z odpowiedzią jak robie w ten sposób to się nie zgadza
21 sty 18:08
Maciej Maciej: już nie trzeba

wszystko ślicznie powychodziło
21 sty 18:15
Eta:
Musi się zgadzać..... pewnie źle zmieniasz znaki
Licznik: (24x2−6x5)*(2−x3)2 +6x2(2−x3)*(8x3−x6)= ..........
.
21 sty 18:20