ukł.równań
łukasz: x2+y2=5
2xy=−12
może ktoś rozwiązać ten układ równań? znam odpowiedzi ale chcę poznać metodę
21 sty 16:15
Eta:
dodajemy stronami
x2+2xy+y2= −7 ⇒(x+y)2= −7 −−− sprzeczność
lub tak:
x2+y2= (x+y)2−2xy ⇒ (x+y)2+12=5 ⇒ (x+y)2= −7 −− sprzeczność
21 sty 16:21
łukasz: to są liczby zespolone i powinno wyjść w pierwszym układzie x=3 i y =−2
oraz w drugim x=−3 i y =2 ......to jest dodawanie wektorowe
21 sty 16:27
ICSP: Dalej
Eta jedziesz
21 sty 16:28
ICSP: Co do kolegi

(a+bi)
2 = a
2 + 2abi − b
2
czyli układ równań ma postać :
a
2 − b
2
2ab
Jestem pewien że
Eta ci to rozwiąże bez problemów
21 sty 16:30
łukasz: oj racja racja przepraszam x2−y2=5
2xy=−12
21 sty 16:31
ICSP: 5 − 12i = 9 − 12i − 4 = 32 − 2 * (2i) * 3 + (2i)2 = (3 − 2i)2 . Jeden wystarczy aby obliczyć
pierwiastki
21 sty 16:32
21 sty 16:34
ICSP: a to rozumiesz :
6 + 4√2 = 4 + 4√2 + 2 = (2)2 + 2 * 2 * √2 + (√2)2 = (2 + √2)2
= a2 + 2 * a * b + b2 = (a+b)2
?
21 sty 16:36
Eta:
21 sty 16:39
łukasz: okej dobra no ale co mi da wynik (3−2i)2 jak mam odczytać z ttego pierwiastki?
21 sty 16:39
ICSP: √Δ = √(3−2i)2 = 3 − 2i
21 sty 16:40
ICSP: bo zakłądam że masz rozwiazać jakieś równanie kwadratowe w którym Δ ci właśnie taka wyszła?
21 sty 16:41
łukasz: nie mam rozwiązać √5−12i
21 sty 16:42
21 sty 16:42
łukasz: i nie wiem skąd mu te pierwiastki wyszły
21 sty 16:42
ICSP: było tak od razu

W liczbach zespolonych istnieje pojęcie pierwiastka algebraicznego( nie mylić z arytmetycznym)
oznacza to że w przeciwieństwie do liczb rzeczywistych. W liczbach zespolonych
√5 − 12i
będzie miał dwa wyniki.
5 − 12i = (3 − 2i)
2 v (−3 + 2i)
2
21 sty 16:44
łukasz: i teraz z każdego deltę itp?
21 sty 16:45
ICSP: nie. Delty tutja nie liczysz bo nie ma równania kwadratowego

Jestem za bardzo przyzwyczajony
do równań kwadratowych z liczbami zespolonymi i już automatycznie liczę deltę później.
twoja szukana liczba zespolona to :
x + yi
wszyło mu
x = 3 , y = −2
x = −3 y = 2
wstawi to do wzoru tej liczby. i otrzymał te dwa rozwiązania.
21 sty 16:47
łukasz: dobra czaje! dzięki serdeczne a hmm to co zrobił eta

to co to jest



hahaha
21 sty 16:49
ICSP: Eta rozwiązała twój błędny układ równań

P.S. Czasem trzeba się troszkę namęczyć aby znaleźć pierwiastki do razu. Wtedy niestety musisz
rozwiązać ten układ równań algebraicznie a nie metodą zgadywania.
21 sty 16:51
Eta:
Ejjj
kolesiu zamiast
rechotać, to pisz w przyszłości porządnie treść zadania!
Nikt tu nie jest duchem

by zgadywać co autor miał na myśli?
Podałam Ci,że w zbiorze liczb rzeczywistych taki układ nie ma rozwiązań!
Skoro miałeś go rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych, to trzeba było ująć to w treści zadania!



21 sty 17:09
Eta:
To jakiś dowcipniś założył
21 sty 17:23
ICSP: masz wielbiciela xD
21 sty 17:24