suma kolejnych pięciu liczb naturalnych jest =2000 największaz tych liczb jest?
dyśka: suma kolejnych pięciu liczb naturalnych jest równa 2000.największa z tych liczb jest?
21 sty 16:10
bart: n−2+n−1+n+n+1+n+2=2000
n+2=najwieksza
5n=2000
n=400
n+2=402
21 sty 16:13
dyśka: bart proszę wytłumacz mi to zadanie tak abym ja mogła wytłumaczyć synowi z 5 klasy
21 sty 17:08
Eta:
Może łatwiej wytłumacz tak:
kolejne liczby naturalne to: n, n+1, n+2, n+3 , n+4
sumujesz je wszystkie otrzymując
5n+10=2000 to 5n= 1990 to n= 398 −−− to najmniejsza z nich
czyli największa z nich to: n+4 = 398+4= 402
Myślę,że zrozumie
21 sty 17:16