wielominy
mate: Proszę o wytłumaczenie dlaczego tak jest
Podaj pierwiastki wielomianu W(x), jeśli:
1) W(x)=(2x2+1)(x2+3)(1−2x)
i w odpowiedziach jest 16. Skąd wzięło się to 16
21 sty 16:08
Aga: Wielomian zapisany jest w wygodnej postaci do obliczenia pierwiastków.
Każdy nawias przyrównaj do 0 i rozwiąż równania.
pierwsze sprzeczne, drugie sprzeczne 1−2x=0
x=0,5.
Nie może wyjść 16, może źle przepisałeś.
21 sty 16:13
mate: a nie u{1]{2} jest w odpowiedziach jest i dlaczego tak wychodzi
21 sty 16:23
mate: 12
21 sty 16:23
mate: aha a ten przykład:
W(x)=(x2+4x−5)(2x2+7)
21 sty 16:25
mate: w tym 2 wychodzi −5,1 ale jak to wyliczyć
21 sty 16:27
Aga: x2+4x−5=0
licz Δ, x1 i x2
2x2+7=0 nie ma rozwiązania.
21 sty 16:32
mate: Δ=42−4*1*(−5)
pierwiastekΔ=6
21 sty 16:37
Aga: Dobrze, licz dalej.
21 sty 16:40
mate: x1=−4−62*1=−5
x2=−4+62*1=1
21 sty 16:40
mate: A w tym przykładzie
W(x)=(2x2+x+7)(x2−5)(x2+5x+6)
w 1 i 3 trzeba liczyć deltę a w tym 2 jest sprzeczne czy co?
21 sty 16:44
Aga: W drugim można liczyć też Δ, ale jest szybszy sposób
x2−5=0
(x−√5)(x+√5)=0
x=√5 lub x=−√5
21 sty 16:46
mate: A te pozostałe 2 to jak policzyć?
21 sty 16:53
mate: trzeba liczyc delte, x1,x2?
21 sty 16:59
Aga: tak.
21 sty 17:01
mate: Aga jesteś proszę pomoż
21 sty 17:01
Aga: Licz tak jak wcześniej liczyłeś
21 sty 17:03
mate: a w tym przykładzie:
W(x)=(−x2+3x−8)(5x2+25)(x2+1)
w odpowiedziach piszę że nie ma pierwiastków ale dlaczego?
21 sty 17:03
mate: Aga w tym 1 coś mi Δ wychodzi √Δ=55 co źle policzyłem
21 sty 17:09
mate: aga jesteś proszę pomóż to ostatnie zadnie a mam do nauki jeszcze 2 sprawdziany
21 sty 17:15
Aga: 2x2+x+7=0
Δ=1−56=−55
Brak rozwiązań.
−x2+3x−8=0
Nie ma pierwiastków, bo Δ=9−4*(−1)(−8)=9−32<0
21 sty 17:18
Aga: Równanie ax2+c=0 nie ma rozwiązań gdy a i c są takich samych znaków.
np x2+1=0
−x2−3=0
5x2+25=0.
21 sty 17:21
mate: Ok z tamtego wyszło mi x
1=−3 i x
2=−2 dobrze ?
21 sty 17:26
mate: Aga mogłabyś wyliczyć mi a i b z tego
W(13)=127a−19−4+b=0
W(−2)=−8a+b=−44
21 sty 17:33
mate: Aga jesteś?
21 sty 17:42
mate: .
21 sty 17:47