.
Tomek: | | sin40 sin50 | |
Wyznacz liczbę a= |
| bez pomocy tablic. |
| | 5sin100 | |
21 sty 16:02
ICSP: | sin40o * sin50o | | 2 cos50o * sin50o | | sin100o | |
| = |
| = |
| |
| 5sin100o | | 10 sin100o | | 10sin100o | |
21 sty 16:03
Aga: sin40=cos50
sin100=sin2*50=2sin50cos50
21 sty 16:04
Tomek: Nie rozumie tych przekształceń
21 sty 16:07
ICSP: źle myślisz. Nie rozumiesz przekształceń bo nie znasz wzorów
cosα = sin(90 − α)
weźmy za α 50 i mamy :
cos50 = sin(90 − 50) = sin40
teraz zamieniasz w liczniku sin40 na cos50
później mnożę licznik i mianownik przez 2
na koniec korzystam ze wzoru : 2sinαcosα = sin2α
dla α = 50
| | 1 | |
skracam sin100 i otrzymuję |
| |
| | 10 | |
21 sty 16:19
Tomek: Dziękuje
21 sty 16:30
ICSP: nmzc

Masz więcej takich?
21 sty 16:31