całki
Samanta: oblicz całkę:
21 sty 15:41
bart: | | A | | B | | Cx+D | |
...= |
| + |
| + |
| |
| | x | | x2 | | x2+1 | |
21 sty 15:48
bart: w sumie mozna latwiej
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx=− |
| +arctgx |
| | x2 | | 1+x2 | | x | |
21 sty 15:50
bart: − miedzy calkami i − w wyniku ma byc.. sry
21 sty 15:51
Samanta: | | 1 | |
dlaczego? wiem ze jest taka odp, ale nie rozumiem. z moich oblliczen wychodzi − |
| arctgx |
| | x | |
21 sty 15:55
Samanta: | 1 | | 1 | 1 | | 1 | |
| = |
|
| = − |
| arctgx |
| x2(1+x2) | | x2 | 1+x2 | | x | |
21 sty 15:58
bart: ∫f*g≠∫f*∫g
21 sty 15:59
bart: mozesz to rozbic na ulamki ale oddzielic je +/−
21 sty 16:00
Samanta: a kiedy mam wiedziec jaki znak czy +/− ?
21 sty 16:01
bart: A(x
2+1)+Bx
2=1
Ax
2+A+Bx
2=1
A+B=0
A=1
B=−1
21 sty 16:03
Samanta: aa czyli rozlozyc na ulamki proste, dzieki wielkie. a latwiej sie da?
21 sty 16:05
bart: no wedlug mnie to jest wlasnie najlatwiej

czesto uzywa sie tego sposobu
21 sty 16:08
Samanta: dziekuje sliczni
21 sty 16:13