Jakiemu wielomianowi jest równy ten wielomian?
sieja: Wielomian:
(2−x)(2+x)(4+x2)
Odpowiedzi:
A. (4−x2)2+8x2,
B. (4+x2)2−2x4,
C. (4−x2)2+8x2+2x4,
D. (4−x2)2−8x2−2x4,
Prosiłbym o obliczenia.
21 sty 15:01
Eta:
.... = (4−x2)(4+x2)= 16 −x4
odp: D)
21 sty 15:08
sieja: Też mi tak wyszło tylko nie wiem jak przekształcić 16−x4 w wielomian z odpowiedzi D.
21 sty 15:10
Eta:
Sprawdź czy dobrze przepisane znaki
w D) sprawdź , bo powinno być
(4−x2)2+8x2−2x4 = 16−8x2+x4+8x2−2x4= 16 −x4
21 sty 15:17
sieja: w książce mam tak jak napisałem. może jakiś błąd jest. tylko nadal nie wiem skąd to wszystko
się bierze
21 sty 15:20
sieja: sorry w książce jest: D. (4+x2)2−8x2−2x4,
21 sty 15:26
sieja: Już wiem skąd to się bierze. To wzór skróconego mnożenia. Wielkie dzięki za pomoc.
21 sty 15:27
Marzena: W(x)=(22−2x)3
17 lis 09:30