Funkcje trygonometryczne
Marcin: Witam!
2sin3x−5sin2x−4sinx+3=0 w przedziale x∊<−2π,2π>
Jak w takim zadaniu wyznaczyć pierwiastki?
21 sty 14:51
Tragos: użyj zmiennej pomocniczej, t = sinx, t ∊ <−1, 1>
21 sty 14:52
Godzio: sinx = t, t ∊ <−1,1>
2t3 − 5t2 − 4t + 3 = 0
Dalej chyba łatwo, albo znaleźć pierwiastek (W(−1) = 0 )
21 sty 14:53
Marcin: I jak mam takie równanie to dalej powinienem próbować podstawiać coś za ,,t'' i sprawdzać kiedy
wyjdzie wartość 0 dla wielomianu? Czy jakoś szybciej się to da zrobić?
21 sty 14:55
Aga: Zależy od przykładu.
w(3)=0
Teraz dzielisz dany wielomian przez x−3
lub schematem Hornera
(x−3)(2x2+x−1)=0
dalej z Δ do drugiego nawiasu
21 sty 15:43