Wielomiany
Mi3t3K: Wyznacz wartość parametru a tak, by liczba r była pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:
1) W(x)=x4+2x3+ax−12,r=−2
Liczę i nie wiem co tu zrobić
W(−2)=16−16+a*(−2)−12
W(−2)=a*(−2)−12
i tak ma być dalej?:
W(−2)=−2a−12
i jak to przyrównać do 0
21 sty 14:06
Aga: −2a−12=0
21 sty 14:08
Mi3t3K: ok i trzeba //:2
21 sty 14:10
Mi3t3K: czy przez −2 obustronnie podzielić
21 sty 14:14
Mi3t3K: prosze o pomoc
21 sty 14:15
Mi3t3K: −2a=−12//:(−2)
a=−6 ok?
21 sty 14:23
Mi3t3K: oj pomyłka
−2a=12//:(−2)
a=6
21 sty 14:27
Mi3t3K: a=−6
21 sty 14:27