strasznie pilne ;)
;): strasznie pilne pomoże ktoś ;>

wielomian W(x)=(2x+1)3−(4x−3)2−(2x−5)(2x+5) jest rowny wielomianowi G(x)=ax3+bx2+cx+d wyznacz
a b c i d
zad2 dany jest wielomian W (x)=x3−2x2+7x−14 wyznacz wartosc wielomianu dla x=−3√2
zad3 liczbe przekatnych n− kata wypukłego opisuje wzor n(n−3)/2 , (n>3)oblicz dla jakich
wartosci n figury beda mialy wiecej niz 65 przekatnych
21 sty 13:58
al:
1) zastosuj wzory skóconego mnożenia, poredukuj i uporządkuj od najwyższej potegi x, a potem
już z górki, wielomiany są równe, kiedy mają równe współczynniki
2) po prostu podstaw za x do wielomianu
3) rozwiąż nierówność n(n−3)/2>65 w zborze liczb natur.
21 sty 14:37