Pomóżcie Proszę :(
Nikita: Dana jest funkcja f(x) = ax3 + bx2 + cx + d a,b,c,d ∊ C
Wykaż, że jeżeli f(0) i f(1) są liczbami nieparzystymi, to równanie f(x) = 0 nie ma
pierwiastków całkowitych.
21 sty 13:20
Vax: f(0) = d, czyli d jest liczbą nieparzystą
Jeżeli x jest parzyste, tj x=2k dla pewnego k ∊ ℤ to f(x) = ax3+bx2+cx+d =
2(4ak3+2bk2+ck)+d co jest liczbą nieparzystą, czyli nie może być równe 0.
Rozpatrzmy przypadek, gdy x jest nieparzyste.
f(1) = a+b+c+d jest nieparzyste, czyli a+b+c jest parzyste.
Suma 3 liczb całkowitych będzie parzysta wtedy i tylko wtedy, gdy wszystkie z nich są parzyste,
lub dokładnie jedna z nich jest parzysta.
Jeżeli a,b,c są parzyste to ax3+bx2+cx+d jest nieparzyste, czyli nie może być równe 0.
Rozpatrzmy przypadek, gdy dokładnie jedna z nich jest parzysta, jeżeli a jest parzyste oraz b,c
nieparzyste, to (oczywiście x jest nieparzyste):
f(x) = ax3+bx2+cx+d = (ax3 + d) + (bx2+cx)
Pierwsze wyrażenie w nawiasie jest nieparzyste (suma liczby parzystej i nieparzystej) a
wyrażenie w drugim nawiasie jest parzyste (suma dwóch liczb nieparzystych) więc f(x) jest sumą
liczby nieparzystej i parzystej, więc jest nieparzyste, czyli nie może być równe 0. Zupełnie
analogicznie rozpatrujemy przypadek, gdy parzyste jest b lub c, czyli f(x) nie może mieć
miejsc zerowych, cnd.
21 sty 13:43