:(
Nikita: Wykaż ze jeżeli równania
x3 + ax + b = 0 i x3 + cx + d = 0
mają wspólny pierwiastek, to (ad − bc)(a − c)2 = (b − d)3
21 sty 13:18
Vax: Niech dane równania mają wspólny pierwiastek x:
{x3 + ax + b = 0
{x3 + cx + d = 0
Na początku rozpatrzmy przypadek, gdy a=0:
{x3 + b = 0
{x3 + cx + d = 0
Odejmujemy stronami i dostajemy cx = b−d ⇔ (b−d)3 = c3x3, ale z 1 równania x3 = −b, więc
c3x3 = −bc3 = −bc*c2 = (ad−bc)(a−c)2. Rozpatrzmy więc przypadek, gdy a ≠ 0:
{x3 + ax + b = 0
{x3 + cx + d = 0
Odejmujemy stronami:
x(a−c)+b−d = 0
b−d = x(c−a) (*)
(b−d)3 = x3(c−a)3 = −x3(a−c)3 = −x3(a−c)*(a−c)2
Chcemy więc pokazać, że −x3(a−c) = ad−bc, ale z 1 równania mamy −x3 = ax+b, więc:
−x3(a−c) = ad−bc ⇔ (ax+b)(a−c) = ad−bc ⇔ a2x−acx+ab−bc = ad−bc ⇔ a2x−acx+ab =ad /:a ⇔
ax−cx+b=d ⇔ x(a−c) = d−b ⇔ x(c−a) = b−d, co jest oczywiście prawdziwe z (*) cnd.
21 sty 13:59