Prosze Pomóżcie :(
Nikita: Dane są dwie funkcje:
f(x)= x4 + Ax3 + Bx2 − 8x + 4, g(x)= x2 + Cx + D
Wyznacz współczynniki A,B,C,D, takie , aby f(x)=[g(x)]2 dla kazdego x.
21 sty 13:16
Daria: x4 + Ax3 + Bx2 − 8x + 4= (x2 + Cx + D)2
x4 + Ax3 + Bx2 − 8x + 4= x4 +2Cx3+(2D+C2)x2+2CDx+D2
A=2C
B=2D+C2
2CD=−8
4=D2
więc:
D=2 lub D=−2
1. jesli D=2 to:
2CD=−8
4C=−8
C=−2
B=2D+C2
B=4+4=8
A=−4
x4−4x3+8x2−8x+4=x4−4x3+8x2−8x+4
2. jesli D=−2 to:
C=2
B=0
A=4
x4+4x3−8x+4=x4+4x3−8x+4
odp: A=−4 lub 4
B=8 lub 0
C=−2 lub 2
D=2 lub −2
22 sty 12:29