procenty
geodeta: Cenę bluzki obniżono początkowo o 15%, a następnie o 5%.
Cena po obniżkach wynosiła 120zł.
Oblicz na jakim poziomie kształtowała się cena bluzki po pierwszym bonifikacie
21 sty 12:55
Eta:
x −−− cena pierwotna przed zmianami
| | 120 | |
0,85*0,95*x= 120 ⇒ 0,85x= |
| = 126,32 zł |
| | 0,95 | |
21 sty 13:01
ICSP: Eta chyba coś nie tak
21 sty 13:03
geodeta: dzięki
21 sty 13:04
Eta:
Co Ci nie tak?
21 sty 13:14
ICSP: omg

Ja przeczytałem to już za wynik końcowy
21 sty 13:20
Eta:
21 sty 13:22