funkcja kwadratowa
ola: Najwieksza wartosc funkcja f(x)=−3x2+bx+c osiaga dla argumentu x=−2 i jest nią liczba 12.
Wyznacz parametry b oraz c
21 sty 12:29
Kejt:
największa wartość funkcji kwadratowej jest w wierzchołku (dla a<0)
współrzędne wierzchołka:
W(p;q)
W(−2;12)
p=−2
q=12
korzystam z postaci kanonicznej funkcji:
f(x)=a(x−p)2+q
podstawiam:
f(x)=−3(x+2)2+12
po policzeniu tego otrzymasz postać ogólną..wystarczy potem porównać współczynniki.
21 sty 12:33
ola: dziękuję bardzo
21 sty 12:35
Kejt: ależ proszę
21 sty 12:36