Macierze
uczen: Czy mógłbym mi ktos wytłumaczyć jak w prosty sposób obliczyć wyznacznik macierzy większych niż
3x3 bo z tego co wiem do macierzy 4x4 nie mozemy już wykorzystac metody Sarrusa.
Bardzo proszę
21 sty 12:23
21 sty 12:38
AS:
a11 a12 a13 a14
a21 a22 a23 a24 = a11*M1 − a12*M2 + a13*M3 − a14*M4 gdzie
a31 a32 a33 a34
a41 a42 a43 a44
a22 a23 a24 a21 a23 a24
M1 = a32 a33 a34 M2 = a31 a33 a34 itd
a42 a43 a44 a41 a43 a44
krótko M2 uzyskuję wykreślając wiersz i kolumnę na przecięciu się z a12
Jest to redukcja do wyznacznika rzędu trzeciego
Są też inne metody.
21 sty 12:39
26 sty 12:55