prosze o pomoc
olkaa: wykonaj działania:
(2x−1)2−(x−2)2
21 sty 12:04
BLAZEJ_505: skorzystaj z wzoru skróconego mnożenia (a−b)=a2−2ab+b2
21 sty 12:09
BLAZEJ_505: przepraszam tam ma być (a−b)2
21 sty 12:09
olkaa: wiem ze trzeba z tego wzozu ale mi jakies zupełnie inny wynk wyszedł niz w odpowiedziach

cos z minusami pewnie pomieszałam
21 sty 12:22
Kejt: =(4x2−4x+1)−(x2−4x+4) = 4x2−4x + 1 − x2 + 4x − 4 = 3x2 −3 tak wychodzi?
21 sty 12:24
olkaa: początek tak wychodzi a dalej inaczej. ale moze juz sobie poradze
21 sty 12:29
Kejt: inaczej niż w odpowiedziach? dziwne..
21 sty 12:29
ICSP: (2x−1)2 − (x−2)2 = (2x−1−x+2)(2x−1+x−2) = (x+1)(3x−3)
21 sty 12:42
olkaa: powinno byc 3(x−1)(x+1)
21 sty 12:44
ICSP: (x+1)(3x−3) = 3(x+1)(x−1)
3x2 − 3 = 3(x2−1) = 3(x−1)(x+1)
jak widać wychodzi w obydwu przypadkach.
21 sty 12:48
Kejt: to jest to samo..
3x2−3=3(x2−1) a dalej ze wzoru na różnicę kwadratów:
=3(x−1)(x+1)..
21 sty 12:49
olkaa: a no tak racja.... dziekuje za pomoc
21 sty 12:49
ICSP: Witaj
Kejt 
Jak tam fizyka?
21 sty 12:51
Kejt: cześć
ICSP
fizyka stoi w miejscu..prawie się cofa..
21 sty 12:55
ICSP: ha ha

To nie miałaś iść na jakiś konkurs niby
21 sty 12:55
Kejt: miałam..teoretycznie..

na razie walczę z matmą..bo równania trygonometryczne u mnie leżą..
21 sty 12:57
ICSP: Nie martw sie, nie tylko u ciebie

Jak tam to zadanie które ci dałem? Zrobione?
21 sty 12:58
Kejt: ja mam z tymi najprostszymi problem..a Ty mi jakieś potwory tutaj dajesz..
21 sty 13:00
ICSP: ale to nie jest równanie xD
Proszę przypomnę ci :
Oblicz wartość wyrażenia :
sin
2 20
o * sin
2 40
o * sin
2 60
o * sin
2 80
o 
Możesz dać jakieś równanie

Zobaczę co ty tam masz
21 sty 13:01
Kejt: nieważne co to jest..ważne, że wygląda jak potwór

lepiej nie..bo to śmiech na sali..
21 sty 13:03
ICSP: 
daj

Przecież nikt nie będzie się z ciebie śmiał
21 sty 13:04
Kejt: choćby:
sin5x=1..
21 sty 13:20
ICSP: sin5x = 1
| | π | |
sin5x = sin |
| + 2kπ, k ∊ Z |
| | 2 | |
21 sty 13:22
Kejt: ale skąd to wiesz..

chodzi mi o przejście z pierwszej linijki do drugiej..
21 sty 13:24
ICSP: najpierw ustalam kiedy sinx = 1 z wykresu lub z tablic. Jak kto woli.
| | π | |
sinx = 1 dla x = |
| + okres podstawowy sinusa : 2kπ |
| | 2 | |
| | π | |
czyli mam że 1 = sin |
| + 2kπ ; k ∊ Z |
| | 2 | |
21 sty 13:26
Kejt: ok, kumam..a jeśli mam:
tg3x=1 w zbiorze (0;π)
jak uwzględnić ten zbiór?
po prostu bez tego kπ będzie?
21 sty 13:38
Aga: | | 1 | | 4 | | 5 | |
Gdy k=1, to x= |
| π+ |
| π= |
| π∊(0,π) |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | | 2 | |
Dla k=2 mamy x= |
| π+ |
| π= .. i sprawdź, czy należy do podanego przedziału. |
| | 12 | | 3 | |
21 sty 14:05
Aga: | | π | |
Oczywiście dla k=0 otrzymujemy x= |
| |
| | 12 | |
21 sty 14:06
coped-zadania: (2 x−1)2−(x−2)2
3x2−3
3 (x2−1)
3 (x−1)(x+1)
x = −1
x = 1
Δ = 36
22 sty 10:42