matematykaszkolna.pl
Ekstrema DRLZ: Hej! Mógłby mi ktoś wytłumaczyć ogółem wzory jeżeli chodzi o ekstrema funkcji? Mianowicie wiem, że jest warunek konieczny: f(x)' = 0 Ale nie rozumiem warunków wystarczających.... Pomoże ktoś? emotka
21 sty 11:30
Aga: Na początek napisz jakiś prosty przykład a) funkcję wielomianową b) funkcję wymierną.
21 sty 11:38
DRLZ: Hmm... f(x) = x3 − 9x + 6
 x3 
f(x) =

x2 − 3 
21 sty 11:40
DRLZ: Oraz przy okazji mam też problem z zadaniami ' znaleźć punkty przegięcia i wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości"
 x2 +1 
mam np. zadanie: f(x)=

x−2 
Wiem, że należy obliczyć f'(x) i kolejno f '' (x) i f '' (x) = 0 Ale wynik f '' (x) = 10x−20 => x=2 ... I nie wiem czy bład w obliczeniach czy w myśleniu/rozumowaniu...
21 sty 11:46
Aga: rysuneka) obliczasz pochodną f'(x)=3x2−9 Rozwiązujesz równanie f'(x)=0⇔3x2−9=0 x1=−3, x2=3 Są to punkty podejrzane o ekstremum. ( jeśli pochodna nie ma miejsc zerowych, to nie ma ekstremum) Rysujesz wykres, tu parabolę ,zaznaczasz, gdzie pochodna przyjmuje wartości dodatnie, a gdzie ujemne. Przy okazji wychodzą Ci przedziały monotoniczności, jak + to funkcja rosnąca, strzałka do góry, jak − to strzałka do dołu. Powstała niby górka i dołek. Na górce jest max ymax=f(−3)=(−3)3−9(−3)+6=−33+93+6= W dołku min ymin=f(3)= Przykład b) rozwiąż to Co później sprawdzę.
21 sty 12:01
Aga: Na razie Ci więcej nie pomogę, bo inne obowiązki wzywają.
21 sty 12:04
Aga: Czy jest to zrozumiałe?
21 sty 13:58