Ekstrema
DRLZ: Hej!
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć ogółem wzory jeżeli chodzi o ekstrema funkcji?
Mianowicie wiem, że jest warunek konieczny: f(x)' = 0
Ale nie rozumiem warunków wystarczających....
Pomoże ktoś?
21 sty 11:30
Aga: Na początek napisz jakiś prosty przykład
a) funkcję wielomianową
b) funkcję wymierną.
21 sty 11:38
DRLZ: Hmm...
f(x) = x
3 − 9x + 6
21 sty 11:40
DRLZ: Oraz przy okazji mam też problem z zadaniami ' znaleźć punkty przegięcia i wyznaczyć przedziały
wklęsłości i wypukłości"
| | x2 +1 | |
mam np. zadanie: f(x)= |
| |
| | x−2 | |
Wiem, że należy obliczyć f'(x) i kolejno f '' (x)
i f '' (x) = 0
Ale wynik f '' (x) = 10x−20 => x=2
... I nie wiem czy bład w obliczeniach czy w myśleniu/rozumowaniu...
21 sty 11:46
Aga:

a) obliczasz pochodną
f
'(x)=3x
2−9
Rozwiązujesz równanie
f
'(x)=0⇔3x
2−9=0
x
1=−
√3, x
2=
√3
Są to punkty podejrzane o ekstremum. ( jeśli pochodna nie ma miejsc zerowych, to nie ma
ekstremum)
Rysujesz wykres, tu parabolę ,zaznaczasz, gdzie pochodna przyjmuje wartości dodatnie, a gdzie
ujemne.
Przy okazji wychodzą Ci przedziały monotoniczności, jak + to funkcja rosnąca, strzałka do góry,
jak − to strzałka do dołu.
Powstała niby górka i dołek.
Na górce jest max
y
max=f(−
√3)=(−
√3)
3−9(−
√3)+6=−3
√3+9
√3+6=
W dołku min
y
min=f(
√3)=
Przykład b) rozwiąż to Co później sprawdzę.
21 sty 12:01
Aga: Na razie Ci więcej nie pomogę, bo inne obowiązki wzywają.
21 sty 12:04
Aga: Czy jest to zrozumiałe?
21 sty 13:58