.
galileo: pomoże ktoś z pochodnymi ? nie daję rady a siedzę od 9
21 sty 00:30
Misia: no to podaj przykład
21 sty 00:32
galileo: f(x)=cos2x tylko proszę nie pytaj o wyniki bo nie chcę się zbłaźnić
21 sty 00:35
Misia: cos2x jest funkcją złożoną której część najbardziej zewnętrzna jest 2(kwadrat) więc liczymymy
najpierw pochodną kwadratu potem mnożymy razy pochodna funkcji wewnętrznej cosx:
f'(x)= 2cosx*(−sinx)
21 sty 00:38
galileo: ja to rozumiem tak 2cos*x i dalej z wzoru na iloczyn pochodnej
21 sty 00:46
galileo: czyli wychodzi mi f"(x)=2cos*(x)"=2cos*−sinx
21 sty 00:48
Misia: nie ma czegoś takiego jak "2cos*x"
cos to jest wartość kąta. Musisz poczytać o funkcjach złożonych bo cos2x jest właśnie taką
funkcją
21 sty 00:48
Misia: | | π | |
cos sam po sobie nie istnieje . jest cosπ cos |
| ale nie ma czegoś takiego jak sam cos |
| | 2 | |
21 sty 00:49
galileo: wiem że nie ma dwóch cosx ale nie potrafie sie do tego dobrać
21 sty 00:51
Misia: Uczyłeś się o funkcjach złożonych ?
21 sty 00:52
galileo: kwadratu za nawias też nie mogę wyciągnąć − ( cosx)2 wiec skąd Tobie taki wynik wyszedł ?
21 sty 00:53
galileo: nie przerabiałem tego w średniej szkole
21 sty 00:57
Misia: Popatrz jeśli mamy funkcję złożoną :
f(g(x)) to jej pochodna jest równa :
[f(g(x))]'= f'(g(x)) * g'(x)
21 sty 00:58
galileo: masz jeszcze do mnie cierpliwość ?
21 sty 00:59
Misia: Mam bo sama tego nie rozumiałam ale trzeba czytać książki i robić dużo zadań wtedy się zrozumie
21 sty 01:00
galileo: no zgadzam się z tobą w 100% chyba sam nie dam sobie z tym rady − konieczne korepetycje, a tak
dobrze szło
21 sty 01:03
galileo: rozwiążesz mi ze dwa przykłady ? porównam z moimi wypocinami
21 sty 01:04
Misia: Postaram się
21 sty 01:07
galileo: f(x)=x2arcsinx
f(x)=xexlog2x
f(x)=arc cos x / x2
21 sty 01:10
Misia: | | 1 | |
(x2*arcsinx)'= (x2)'arcsinx+ x2*(arcsinx)'= 2x*arcsinx+x2* |
| |
| | √1−x2 | |
21 sty 01:15
Misia: | | 1 | |
[(x*ex)(log2x)]'= (x*ex)'log2x+ xex*(log2x)'=(ex+xex)log2x+xex* |
| |
| | (In2)*x | |
21 sty 01:18
Misia: | | arccosx | | (arccosx)'x2− (x2)'arccosx | |
( |
| )'= |
| = |
| | x2 | | (x2)2 | |
21 sty 01:22
Misia: Zastosowałam wzory na pochodne ilorazu i iloczynu:
(f*g)'=f'g + fg'
21 sty 01:25
galileo: przede wszystkim WIELKIE dzięki za pomoc−jestem pod wrażeniem
21 sty 01:26
Misia: Nie ma za co

Najlepiej się uczyć ucząc kogoś
21 sty 01:27
galileo: tak wzory znam − ale na razie co z tego. chętnie bym u Ciebie korepetycje wziął
21 sty 01:27
Misia: Weź jakąś książkę z zadaniami np. "Analiza matematyczna w zadaniach" Krysicki , Włodarski tom I
są tam zadania wraz z rozwiązaniami spróbuj porozwiązywać
21 sty 01:30
galileo: jeszcze raz dziękuję − zabieram się za lekturę. pozdrawiam
21 sty 01:34