Prosiłbym o obliczenie mi całeczki e(2x)*cosx
Robiłem dwoma sposobami − robiąc przez części brałem inne wartości jako pochodne i całki. I
wyszły mi dwa takie wyniki:
a)
| e2x*sinx+2e2x*cosx | |
| 3 |
| 12*e2xcosx−14sinxe2x | ||
b) | ||
| 2 |
Będę wdzieczny za pomoc ^^
http://www3.wolframalpha.com/input/?i=int+e^%282x%29+cos%28x%29+
Zatem do poprawki, rób dokładnie
Przepisuje swoje obliczenia..:
Robie 2 razy przez części. Podochną robie z e2x czyli 2e2x.
Wiec mam tak:
e2xsinx+2cosxe2x+2∫e2xcosx
wiec przyrównuje:
∫e2xcosx − 2∫e2xcosx = e2xsinx+2cosxe2x
więc
∫e2xcosx = −( e2xsinx+2cosxe2x)
Co daje jeszcze inny wynik. Mógłbyś obliczyć ją?
| 1 | ||
∫ e2xcosxdx = ∫ ( | e2x)'cosxdx = | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
e2xcosx + | ∫ ( | e2x)'sinxdx = | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | e2xcosx + | e2xsinx − | ∫ e2xcosxdx | |||
| 2 | 4 | 4 |
| 2 | 1 | |||
J = | e2xcosx + | e2xsinx | ||
| 5 | 5 |
Wybacz ze dzis ale wczoraj do pozna kminiłem co robiłem zle.
Jak wyciągałem przed całke coś to nie mnozyłem pozniej przez wszystko. Eh, jeszcze raz dzięki
^^