rozwiąż równanie okręgu o środku S(-3,2)i promieniu r=4 pomocy
rafi: rozwiąż równanie okręgu o środku S(−3,2)i promieniu r=4 pomocy
20 sty 21:52
Mateusz:
Rozwiąż? chyba napisz

Kolega zna równanie okręgu takie w postaci kanonicznej
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 ? no więc tutaj u nas a to jest −3 a b to jest 2 i r to jest 4 podstawiamy
i piszemy
20 sty 21:57
20 sty 22:00
rafi: a mógłbyś mi to zadanie rozwiązać bardzo cie prosze
20 sty 22:16
Eta:
Tu nic nie trzeba rozwiązywać........tylko podstawić dane do gotowego wzoru,który podaliśmy.
Napisz co otrzymasz, to sprawdzimy
20 sty 22:19
Mateusz:
Kliknij w link który podała
Eta masz tam
Zadania + Rozwiązania kliknij w to i masz
przykłady podobne do twojego to nie jest trudne tylko masz podstawic liczby i podniesc do
kwadratu 4 nic więcej
20 sty 22:19
rafi: to będzie coś takiego ? (x−(−3))2+(y−2)2=42
20 sty 22:35
Eta:
Prawie dobrze

−(−3)= +3 to napisz teraz ładniej to równanie
20 sty 22:39
rafi: (x+3)2+(y−2)2=4 tak?
20 sty 22:50
Eta:
Bardzo ładnie !

w nagrodę
20 sty 22:51
Eta:
A teraz takie S( 2, 0) r= 3
20 sty 22:52
rafi: (x+3)2+(y−2)2=42 tak
20 sty 22:52
Eta:
No tak 4
2 = 16 ..... nie zauważyłam

czyli
(x+3)
2+(y−2)
2= 16
20 sty 22:54
rafi: a jak do tego równania narysowac okrąg na układzie wspolrzednych
20 sty 22:56
rafi: a jak do tego równania narysowac okrąg na układzie wspolrzednych
20 sty 22:57
rafi: a jak do tego równania narysowac okrąg na układzie wspolrzednych
20 sty 22:57
Aga: W układzie współrzędnych zaznacz punkt S(−3,2), który jest środkiem okręgu .
Cyrklem narysuj okrąg o środku w wyznaczonym punkcie i promieniu r=4.
20 sty 23:03
Eta:
20 sty 23:04
Eta:
Ręce opadają
20 sty 23:04
Eta:
rafi ..... weź teraz cyrkiel i maluj w zeszycie tak okrąg
20 sty 23:08
rafi: dziękuje ci Eta
20 sty 23:21
Eta:
20 sty 23:24