matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
styczna do krzywej
gość:
1
1
napisz równanie stycznej do krzywej : f(x) =
w pkt x
0
= −
arccos(x)
2
−1
√
1−x
2
1. pochodna w pkt x
o
f(x
o
)' =
arccos
2
x
1
2. wartosc f(x) w pk x
o
f(−
1
2
) =
1
arccos(−
)
2
rownanie stycznej w pk x
o
y=f(x
o
)' * (x−x
o
) + f(x
o
) nie wiem co teraz? wystrczy podstawic? jak policzyc arccos i arccos
2
w −
1
2
20 sty 21:21