Bo_ra:
D=ℛ\{−1}
| | 4x3(x+1)3−x4*3(x+1)2 | |
y'= |
| |
| | ((x+1)3)2 | |
| | 4x3(x3+3x2+3x+1)−x4*3(x2+2x+1) | |
y'= |
| |
| | ((x+1)3)2 | |
| | 4x6+12x5+12x4+4x3−3x6−6x5−3x4 | |
y'= |
| |
| | ((x+1)3)2 | |
| | x6+6x5+9x4+4x3 | |
y'= |
| |
| | ((x+1)3)2 | |
| | x3(x3+6x2+9x+4) | |
y'= |
| |
| | ((x+1)3)2 | |
x
3(x
3+6x
2+9x+4)=0
x=0 potrójny
x
3+6x
2+9x+4=(x+1)
2(x+4)
x=−1 podwójny x=−4 pojedynczy
((x+1)
3)
2 zawsze dodatnia oprócz x≠−1
x∊ℛ\{−1}
y'>0 gdy
x
3(x
3+6x
2+9x+4)>0
x∊(−
∞,−4)U(0,
∞)
Stąd funkcja rośnie dla x∊(−
∞,−4)U(0,
∞)
y'<0 gdy
x
3(x
3+6x
2+9x+4)<0
x∊(−4,−1)U(−1,0)
Stąd funkcja maleje dla x∊(−4,−1)U(−1,0)