z parametrem m ;)
ola: zbadaj liczbę pierwiastków równania (m−2)x4 − 2(m+3)x2+m+1=0
20 sty 21:12
Kejt:
1o Δ>0 => równanie ma dwa rozwiązania
2o Δ=0 v m−2=0 => równanie ma jedno rozwiązanie
3o Δ<0 => równanie nie ma rozwiązań
dalej wiesz jak..? oczywiście najpierw zamieniamy to na trójmian kwadratowy: t=x2 i zakładamy,
że t≥0
20 sty 21:16
Daromir: @Kejt, to co napisałeś ma sens(mam na myśli warunki), gdy sprawdzamy liczbę rozwiązań dla
równania kwadratowego. Tutaj, gdy równanie ze względu na t ma dwa rozwiązania, to ze względu
na x może mieć 4 rozwiązania, 2 lub nie mieć w ogóle.
20 sty 21:27
Kejt: ajj.. racja.. zwykle robię kwadratowe, a nie czwartego stopnia..zagapiłam się..
20 sty 21:30
Kejt: a tak uściślając.. "napisałaś"

zaraz to poprawię..
20 sty 21:33
Daromir: Właśnie zauważyłem mój błąd. Oczywiście napisałaś
20 sty 21:34
Kejt:
będzie tak:
t1> 0 ⋀ t2>0 => 4 rozwiązania
t1<0 ⋀ t2>0
t1>0 ⋀t2<0 => 2 rozwiązania
m=2 (wyjdzie równanie kwadratowe)
t1<0 ⋀ t2<0 => brak rozwiązań
mam nadzieję, że tym razem nie pokręciłam nic..
da się to jeszcze zmienić? z tego 't' na 'm'..nie mam pomysłu..
20 sty 22:05
ola: Dziękuję wam ślicznie

bo właśnie jakoś sobie to rozwiązałam, ale nie miałam tego tak ładnie
ułożonego ; ) że tyle rozwiązań, dla tego itd
20 sty 22:08
Daromir: Hmm...
4 rozwiązania gdy:
Δ>0 i t1t2> i t1+t2>0 (Korzystamy ze wzorów Viete'a)
3 rozwiązania gdy:
Δ>0 i t1t2=0 i t1+t2>0
2 rozwiązania gdy:
Δ>0 i t1t2<0 i t1+t2>0
Δ=0 i t1>0
1 rozwiązanie gdy:
Δ=0 i t1=0
Δ>0 i t1t2=0 i t1+t2<0
Brak rozwiązań gdy:
Δ<0
Δ=0 t1<0
Δ>0 t1t2>0 t1+t2<0
wszystkie możliwe przypadki, mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłem.
20 sty 22:17
Godzio:
Jest ok, jednak wprowadził bym korektę do :
2 rozwiązania:
Δ = 0 t
02 > 0 , 2t
0 > 0
I podobnie należy poprawić jedno rozwiązanie
20 sty 22:22
Kejt: więc jednak znów zepsułam

hmm..ale deltę to tylko przy m=2 tak?
bo jeśli tak to wyszło mi, że delta zawsze będzie większa od zera..
20 sty 22:22
Daromir: Dzięki Godzio, tak się zastanawiałem właśnie jak napisać i wybrałem tą złą opcję

Przy m=2 rozpatrujemy jako równanie kwadratowe ze względu na x, nie wprowadzając zmiennej
pomocniczej.
20 sty 22:33
ola: Oho! Widzę, że jest to znacznie bardziej skomplikowane, niz przypuszczalam, na maturze
poległabym

Dziękuję wam
20 sty 22:45
Godzio:
Na maturze nie daliby takiego skomplikowanego, polecenie by było kiedy są np. 3 albo 4
rozwiązania, reszta to suche liczenie
20 sty 22:46