Granica ciągu
Marta: Oblicz granice ciagu o wyrazie ogólnym an. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje!
an=(√n2+1−√n2+2)
20 sty 20:57
Daromir: | | √n2+1+√n2+2 | |
Należy pomnożyć wyrażenie przez |
| |
| | √n2+1+√n2+2 | |
20 sty 21:06
Marta: Jesli sie nie pomylilam to wyszlo:
20 sty 21:24
Daromir: W liczniku powinno wyjść −1. Ostatecznie granica wynosi 0.
20 sty 21:38
Marta: | | −1 | |
na końcu wyjdzie |
| =0 |
| | 2n | |
n=
∞ jak nie to ja naprawdę nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić..
20 sty 22:22
Eta:
ok
20 sty 22:43