Sprawdź czy odcinki AB i CD sa równolegle
Pomocy: Korzystając z równoleglosci wektorow sprawdź czy odcinki AB i CD sa równolegle jeśli: a)
A(−10,−4)B(−7,−2)C(5,1)D(11,4)
20 sty 19:53
Pomocy: ?
20 sty 21:01
Jolanta: →
AB=[−7−(−10);−2−(−4)}]
→
AB=[3;2]
→
CD=[11−5 ;4−1
→
CD=[6.3]
nie są równoległe
→ →
Dwa niezerowe wektory a i b są równoległe wtedy i tylko wtedy, jeżeli istnieje liczba k
taka,że
→ →
a=k* b
→ →
np gdyby AB=[3 ;2] a CD=[6 ;4] to k=2 i były równoległe
→ →
CD=2*AB=2*[3 ;2]=[6 ;4]
21 sty 00:59
Gustlik: Można tak: dwa wektory są równoległe, gdy ich wyznacznik jest równy zeru.
d(AB
→, CD
→)=
| 3 2 |
| 6 3 |
=3*3−2*6=9−12=−3≠0
wektory nie są równoległe.
Więcej na temat wyznaczników wektorów i ich zastosowania, np. do obliczania pól figur,
znajdziesz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
21 sty 01:09
Potrzebujący: A skąd bierze się k? Proszę o odpowiedź.
27 maj 21:45
Basia:
AB→ = [3,2]
CD→ = [6,3]
AB→||CD→ ⇔ k*AB→ = CD→ ⇔ 3k=6 i 2k=3 ⇔ k=2 i k=1,5
sprzeczność czyli nie są równoległe
u→ = [1,2]
v→ = [5,10]
to 1*5 = 5 i 2*5 = 10
k = 5 i one są równoległe
27 maj 22:23