| 8 | ||
Kąt α jest ostry i cosα= | . Oblicz √tg2α+1 | |
| 17 |
| 15 | 225 | 225 | 289 | |||||
tgα= | tg2α= | tg2α+1= | +1= | |||||
| 8 | 64 | 64 | 64 |
| 17 | ||
√tg2α+1= | ||
| 8 |
| sin2α | sin2α + cos2α | 1 | ||||
√tg2α +1 = √ | + 1 = √ | = √ | = | |||
| cos2α | cos2α | cos2α |
| 1 | 1 | 17 | ||||||||||
= | = | |||||||||||
| |cosα| |
| 8 |
| 8 | ||
przeciwprostokątna wyniesie c = √1 + tg2α a skoro wiemy że cosinus jest równy | ||
| 17 |
| a | 1 | 8 | 17 | |||||
( | ) to wiemy że | = | stąd dostajemy √1 + tg2α = | . ![]() | ||||
| c | √1 + tg2α | 17 | 8 |