przybliżenie i błąd względny
Roz: Witam. Mam mały problem z jednym zadaniem:
Dana jest liczna 2,363636. Podaj zaokrąglenie tej liczby z dokładnością do 0,001 i oblicz błąd
względny tego pomiaru.
A zatem:
Po przybliżeniu będzie to 2,364. Natomiast, gdy liczę błąd względny używając wzorów z tej
strony, ciągle wychodzi mi 0,0154%, podczas gdy w odpowiedziach jak byk stoi 0,154%.
Chciałabym, aby ktoś to zrobił, bym mogła zobaczyć gdzie się pomyliłam. Z góry dziękuję.
20 sty 18:23
pomagacz:
x = 2.363636
x
z = 2.364
Δx = |x − x
z| = |2.363636 − 2.364| = 0.000364
| | Δx | | 0.000364 | |
δ = |
| * 100% = |
| * 100% = 0.0154% |
| | x | | 2.363636 | |
błąd w odpowiedziach
20 sty 19:09
Eta:
Twoja odp jest poprawna
20 sty 19:14