zad
Marek: 6. Dane są funkcje f(x) = x2 − 2x + 7 i g(x) = 2x2 − 12x +16.
a) Sprawdź, czy dla argumentu 3 − √5 wartość funkcji f lub funkcji g jest liczbą
całkowitą.
b) Znajdź te argumenty, dla których wartość funkcji f są większe od wartości funkcji g.
c) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez wierzchołki parabol będących wykresami
funkcji f i g.
20 sty 18:01
Kejti:
a)
f(x) = x
2 − 2x + 7
f(3−
√5) = (3−
√5)
2−2(3−
√5)+7=9 − 6
√5 + 5 − 6 + 2
√5 + 7 = 15 − 4
√5
czyli nie jest całkowita..
g(x) = 2x
2 − 12x + 16
g(3−
√5) = 2(3−
√5)
2 − 12(3−
√5) + 16 = 2(9 − 6
√5 + 5) − 36 + 12
√5 + 16 =
18 −12
√5 + 10 − 36 + 12
√5 + 16 = 8
jest liczbą całkowitą..
b) f(x)>g(x)
x
2 − 2x + 7 > 2x
2 − 12x + 16
−x
2 + 10x − 9 > 0
Δ = 100 − 4 * 9 = 100 − 36 = 64
√Δ = 8
f(x)>g(x) ⇔x∊(−5;3)
a do c) policz chociaż współrzędne wierzchołków..
20 sty 18:57
nowa: jest błąd w x1 i x2 powinno byc −10−8/2 oraz −10+8/2 co daje nam 9 i 1 i wtedy x∊(1,9)
8 sty 23:33
nowa: przez −2
8 sty 23:34