Obliczyć granice
Kasieks: limit ((n
2+3)/(n
2+1))
(2n
2+2) as n−>infinity
Cześć, domyślam się, że trzeba jakoś to przekształcić do postaci (1+1/n)
n
Ale nie potrafię za bardzo jak, pomoże ktoś

?
20 sty 17:52
Tragos: 2n2 + 2 jest w wykładniku?
20 sty 17:56
Tragos: | | n2 + 3 | |
( |
| )2n2+2, tak? |
| | n2 + 1 | |
20 sty 17:57
Kasieks: Tak, dokładnie Tragos.
20 sty 18:00
Tragos: | n2 + 3 | | n2 + 1 + 2 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| n2 + 1 | | n2 + 1 | | n2 + 1 | | | |
| | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )2n2 + 2 = (1 + |
| )2(n2 + 1) = |
| | | | | |
| | 1 | |
(1 + |
| )[(n2 + 1)/2]4 → e4 |
| | | |
20 sty 18:06
Kasieks: Teraz rozumiem, bardzo sprytne!
Mam jeszcze jedno pytanko
lim (x/(x−1)−1/lnx)
x−>1
Dwa ułamki, jeśli x dąży do jeden, to czy granicą nie powinno być zero? Wolfram pokazuje, że
1/2
20 sty 18:11
Eta:
Można zapisać prościej:
| | 2 | | 2 | |
(1+ |
| )2(n2+1)=[ (1+ |
| )n2+1]2= (e2)2=e4 |
| | n2+1 | | n2+1 | |
20 sty 18:15
Tragos: no ale przecież nie możesz dzielić przez 0
20 sty 18:16
Eta:
| | 1 | |
Dwa razy z Hospitala i wyjdzie  g= |
| |
| | 2 | |
20 sty 18:34
Kasieks: A jak zrobiłaś, że było [0/0] albo [∞/∞]?
20 sty 18:44
Eta:
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika
f(x)= U{x*lnx−x+1}{(x−1)*lnx
i teraz L
' =.... M
' =....
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
i L" = |
| M" = |
| + |
| = |
| (1+ |
| ) |
| | x | | x | | x2 | | x | | x | |
20 sty 18:51
Kasieks: Dzięki, dużo się dowiedziałam dzisiaj
20 sty 18:52
Eta:
poprawiam zapis
| | x*lnx−x+1 | |
f(x)= |
| |
| | (x−1)*lnx | |
20 sty 18:52
Eta:
Powodzenia
20 sty 18:53